Olipa kyseessä sitten kalastus Norjassa tai Suomessa, tai jossain ihan muualla, kalastusmatkat ovat todellisia elämysreissuja. Niissä sielu lepää. Se on kuin rahaa laittaisi pankkiin, kun lähdet kunnon kalastusreissulle. Näin ainakin uskovat Fish Black Laken herrasmiehet. Kalastaminen on nimittäin meillä verissä. Kalastusmatkat kannattaa suunnitella huolella tai mikäli sinulla ei ole aikaa, kannattaa ulkoistaa palvelu jollekin, jolla on. Suunnittelu nimittäin takaa sen, ettei paikan päällä tarvitse enää murehtia mistään. Voit keskittyä olennaiseen eli sielun lepuuttamiseen.
Kalastusretkiä tai -matkoja tarjoavia tahoja löytyy Suomesta aika hyvin, mutta emme lähde nyt niitä palveluja listaamaan sen kummemmin. Ne löydät netistä googlettamallakin aika helposti. Sieltä löytyy hyvin kalastusmatkat Lappiin, Ruotsiin, Norjaan, Turun saaristoon tai vaikkapa jonnekin muualle Suomen kauniiseen luontoon. Keräsimme tähän kirjoitukseen muutaman huomionarvoisen seikan, joita kannattaa tarkkaan miettiä ennen kalastusretkelle lähtöä.
Kalastus Norjassa tarjoaa elämyksiä
Norjaan suunnatessa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon maan korkea elintaso. Siellä palvelut, kuten ruoka tai majoitus maksavat huomattavasti enemmän kuin meillä. Tämän vuoksi on aina plussaa, jos hankit kalastusmatkan sellaiselta taholta, joka ottaa nämä asiat huomioon. Kaikkein parasta on jos saat suurimmat ruoka- ja majoituskulut sisältymään matkan pakettihintaan. Toki voit myös hoitaa majoituspuolen omatoimisesti ja edullisesti, esim. telttailemalla, mikäli sijainti sen sallii.
Kalastus Pohjois-Norjan vuonojen keskellä tai läheisyydessä on sellaista hommaa, että ultralight-välineitä ei välttämättä kannata ottaa mukaan. 2-3 luokan haukivavalla pärjää jo melko hyvin, tosin jos joku jätti nappaa kiinni, niin uistinhan siinä menee. Tarjolla Norjassa on niin seitä, turskaa kuin kissakalaa, ja näillehän kelpaa mikä tahansa kiiltävä syötti. Kissakalaa varten suosittelemme kuitenkin syötillistä pohjaonkea. Kissakalan kalastauksessa on hyvä muistaa, että kyseistä kalaa saa hyvin syvistä paikoista eli sitä on vaikea tavoittaa rannalta. Sei taas tykkää taistella kovin vastaan.
Vinkkejä hyvistä Norjan kalastuspaikoista saa enemmän vielä Kalastus.com-portaalista, mutta sen verran voimme todeta, että Altasta itään on vaikea löytää enää hyviä paikkoja rannalta kalastamiseen. Altasta länteen sen sijaan löytyy ja Narvikin seudulla niitä on runsaasti. Korkeuskäyrillä varustetut kartat antavat hyvin vihjeitä paikoista. Jyrkät paikat on hyvä etsiä, jotta saadaan uistin mahdollisimman syvälle.
Välineiden vuokrausmahdollisuudesta allekirjoittaneilla ei ole tietoa, mutta Norjan hintatason tuntien kannattaa ottaa vaikka Suomesta halvemmat kalastusvälineet mukaan – tulee todennäköisesti halvemmaksi.
Norjassa kalastaminen – vihjeet
- Pikkuseiti, sitä voit saada pintavedestä, keskikokoinen seiti löytyy vähän syvemmältä noin 5-15 metristä.
- Suuret seitit sekä turskat löydät yleensä syvimmistä paikoista, aivan pohjan tuntumasta.
- Kissakala löytyy myös syvistä paikoista, aivan pohjasta yli 30 metrin syvyydestä, joten venettä kannattaa harkita.
- Puna-ahventa saa vaihtelevasti syvistä kuin myös matalista paikoista, jopa viiden metrinkin syvyydestä, mikäli sataman lähellä. Kyseessä lievästi myrkyllinen kala (piikeissä kirvelevää myrkkyä mutta muutoin syömäkelpoinen ja hyvältä maistuva fisu).
- Uistimina parhaiten sopivat painavat ja kiiltävät lusikat, joissa on isot koukut sekä pieni ilmanvastus – heitä mahdollisimman kauas rannasta. Myös uppoamisnopeudella merkitystä, kun haetaan isompia saaliita.
- 40 mm siima käy hyvin. Kannattaa ottaa riittävästi varasiimaa mukaan.
Kalastusta Jäämerellä
Kuten mainittua, Kalastus.com tietää kertoa paljon hyviä vinkkejä Jäämeren suunnaltakin. Tietämyksemme mukaan hyviä rannaltakalastuspaikkoja on niukasti Koillis-Norjassa. Tämän sijaan kannattaa siis suunnata kohti Luoteis-Norjaa, jossa riittää jyrkkiä rantoja. Mitä lähemmäs Narvikia mennään, on saalislajien määrä isompi eli mahdollisuudet kasvavat. Seitä ja turskaa tapaa Norjassa melkeinpä missä vain, niin kauan kun rannassa riittää jyrkkyyttä, jotta pohja löytyisi heittoetäisyyden päässä 20-40 metristä. Eksoottisempia lajeja varten täytyy sitten päästä syvemmälle.
Jyrkkiä rantapaikkoja tosiaan Koillis-Norjassa on vähän, joten silloin kannattaa ottaa vene alle ja hyvä paikallinen opas, ja suunnata syvemmille vesille. Sieltä löytyy sitten varmasti kissakalaa tai parhaassa tapauksessa ruijanpallasta, mutta sitä varten tarvitaankin jo järeitä välineitä, sillä kyseessä maailman suurin kampelalaji. Ruijanpallas voi tosiaan kasvaa jopa yli 300 kiloiseksi. Muita kampeloita on toki myös tarjolla.
Veneen kanssa syvemmille vesille lähdettäessä paikallinen opas on siis hyvä, mutta ei välttämätön ratkaisu. Oppaan avulla kalastuksesta saa todennäköisesti enemmän irti ja opas tarjoaa varmasti myös kullanarvoisia vinkkejä. Pelkän veneen saa vuokrattua varmasti sopuhintaan mutta tällöin ei toki ole paikallista avustajaa kyydissä mukana.
Esimerkiksi maailman suurimmaksi kasvavan kampelalajin, ruijanpallaksen kalastus onnistuu mainiosti Norjassa. Tässä maistiaisia eräästä suomalaisten tekemästä kalastusmatkasta Norjaan:
Ja vielä toinen video ruijanpallaksesta, tällä kertaa 70 kiloinen vonkale tarttunut suomalaisten kyytiin:
Ja ei muuta kuin kalastusmatkan varaamista sitten vaan Norjaan tai jonnekin muualle, ihan vaikka kotimaahan. Tutustu myös muihin kalastusaiheisiin kirjoituksiimme täältä.
Comments are closed.